Nieuwjaarstoespraak burgemeester Petra van Hartskamp

Beste inwoners,

We zouden het bijna vergeten, maar 2022 was het jaar waarin corona ons nog behoorlijk in haar greep heeft gehouden.
Vorig Kerstmis werd ons nog gevraagd met niet al te veel mensen Kerst te vieren. Later in het jaar konden wij elkaar weer pas echt gaan ontmoeten en nog veel later weer de hand schudden. We voelden ons beperkt in onze vrijheid.

Maar wat ons helemaal heeft doen beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is toch wel de inval in de Oekraïne. Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde. Een oorlog brak uit aan de randen van Europa en is inmiddels na ruim 10 maanden nog steeds gaande. De gevolgen zijn verstrekkend. Mensen die uit vrees voor hun leven huis en haard hebben moeten verlaten. Dierbaren hebben moeten achterlaten. 

Het is hartverwarmend dat onze gemeenschap gezamenlijk hulp biedt aan de Oekraïense ontheemden. Vanaf het eerste uur hebben ondernemers, inwoners en andere belangenorganisaties van Montfoort en Linschoten samen de handen ineengeslagen om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Onder het motto ‘Alleen kan je iets, maar samen kunnen we veel meer’ is het initiatief Montfoort Hulp Oekraïne opgestart.
Ik wil graag, namens het gemeentebestuur, mijn dank en waardering uitspreken voor alle vrijwilligers en organisaties die actief zijn met opvang, taallessen, ontspanning en andere ondersteuning. Niet alleen voor de hulp voor de Oekraïners maar ook voor onze statushouders. Fantastisch!

Verkiezingen
In maart waren de gemeenteraadsverkiezingen met flink wat politieke verschuivingen. Wij hebben afscheid genomen van een aantal bevlogen collegeleden en raadsleden en nieuwe raads-, en collegeleden mogen installeren.  
De nieuwe wethouders AnneMarie van der Poll, Rob Jonkers, Wim van Wikselaar en Jan Vlaar zijn enthousiast gestart en door u met open armen ontvangen. 
Helaas heeft Jan Vlaar (in augustus) zijn wethouderschap, vanwege gezondheidsredenen, moeten neerleggen, maar gelukkig verloopt zijn herstel voorspoedig. In de persoon van Kees van Dalen is een goede opvolger gevonden. Ook hij voelt zich warm onthaald in onze gemeenschap. 

Samen met u, willen het college en de raad verder bouwen aan de toekomst van onze gemeente. Samen bouwen aan een krachtige, sociale gemeenschap, aan leefbare kernen en aan een vitaal buitengebied.
En als ik het over samen heb dan bedoel ik zeker ook onze ambtenaren die enorm betrokken zijn en in de afgelopen periode veelal vanuit huis enorm hard werken om invulling te geven aan onze dienstverlening en uitdagingen. Een groot compliment voor hen.

Koninklijke onderscheidingen
Maar liefst vijf inwoners ontvingen vorig jaar een Koninklijke onderscheiding. Deze vijf inwoners heb ik tijdens de traditionele Lintjesregen in het St. Joseph mogen verrassen.  Nogmaals van harte 
•    mevrouw Van Kortenhof, 
•    mevrouw Van den Brink, 
•    de heer Brok, 
•    de heer De Bruin, en de heer Oostendorp. 
In juni, ontving nog een inwoner een onderscheiding. Een jonge inwoner die een geweldige sportprestatie heeft geleverd. Damian van Dam uit Linschoten werd samen met zijn vaste duopartner Europees kampioen in jiujitsu en in november werden zij zelfs wereldkampioen! Damian ontving hiervoor het jongerenlintje. Ook voor jou Damian, nogmaals mijn felicitatie.
Overigens na afloop van mijn nieuwjaarstoespraak mag ik nog een jongeren lintje uitreiken. Heel bijzonder!

Warme zomer
Wat hebben we een mooi lange zomer gehad, een zeer warme zomer waarin het goed toeven was in het zwembad en aan het water. De horeca kon weer goede zaken doen na moeilijke jaren en de evenementen voeren hier wel bij. Zoveel vrijwilligers hebben zich zo ingezet om weer van alles te organiseren. We hebben veel bezoekers in ons mooie dorp en stad mogen ontvangen. Zowel de VOL als de SOM mochten op veel bezoekers rekenen het afgelopen jaar. Fantastisch hoe zij onze historie zo mooi in beeld weten te brengen en uit weten te dragen. Dank daarvoor!

Het gaat te ver om alle evenementen te noemen maar een nieuw evenement wil ik er toch even uit lichten: 
Want eindelijk kon dan het IJsselweekend doorgaan. Drie dagen zijn we ondergedompeld in een cultureel programma van jewelste. Met een IJsselconcert in teken van klassieke muziek, opera en jazz. Een IJsselspektakel met fiets ‘m d’r in waar de durfallen voor hilarische momenten zorgden. En als kers op de taart leuke activiteiten voor de kinderen, met een loopmat en een drakenboot. De organisatie was geweldig en het weer kon niet beter. 

Herdenkingsmonument Memorials,
Een heel indrukwekkende bijeenkomst van geheel andere orde was ook in het begin van de zomer afgelopen jaar. De onthulling van twee gedenktekens op woensdag 29 juni voor de 2 neergestorte Britse Stirling bommenwerpers in 1943. Hierbij kwamen in totaal 13 Britten en 1 Canadees om. Dit eerbetoon, een initiatief vanuit onze inwoners zelf, kon worden gerealiseerd na een jarenlange voorbereiding.
Op deze dag zijn, in aanwezigheid van onder meer 7 nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden, de gedenktekens op Blokland en de Mastwijkerdijk onthuld.
Het heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Het doet ons ook nog maar weer eens, beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Kindcentrum
Na veel discussie en uitwisseling van standpunten vierden wij op 17 november de start van het kindcentrum in Montfoort
Velen van u hebben wellicht gedacht ‘gaat het er nog van komen? De bouw van een nieuw scholencomplex voor de Hobbitstee, de Howiblo en de Graaf Jan’ laat al jaren op zich wachten. Maar na een lange aanloop, stond dan eindelijk het licht op groen. Onder muzikale begeleiding ging een grootse optocht van honderden kinderen op weg naar het bouwterrein. 
Samen met de wethouder Onderwijs, Kees van Dalen, de betreffende schooldirecteuren en kinderen is de eerste paal symbolisch geslagen. De contouren van het kindcentrum zijn al duidelijk zichtbaar.  

Het is belangrijk dat we van mening kunnen verschillen en kritisch mogen zijn over andere standpunten. Dat betekent namelijk dat we betrokken zijn, dat het ons aan het hart gaat. 
En als er iets u aan het hart gaat hier in Linschoten is dat wel het dorpshuis de Vaart. Met man en macht en met heel veel vrijwilligers wordt het dorpshuis in de lucht gehouden. Groot respect daarvoor! We zijn het er allemaal over eens dat het dorpshuis een belangrijke rol heeft in de kern Linschoten en we gaan samen dan ook na in hoeverre ruimere openingstijden binnen de wettelijke kaders, in de toekomst mogelijk zijn. Belangrijk om ook hier niet tegen over elkaar maar naast elkaar te staan. En belangrijk ook met respect voor elkaars positie.

Toekomst
Dit jaar staat er veel te gebeuren. De binnenstad van Montfoort krijgt een upgrade. We willen de binnenstad van Montfoort aantrekkelijker en meer bereikbaar maken. Daar zijn we de afgelopen jaren al mee gestart en daar gaan we in het nieuwe jaar mee verder. 
Verder hopen wij groen licht te krijgen van de Provincie om op meerdere locaties te mogen gaan bouwen. Er is een groot tekort aan woningen en we zien onze jeugd noodgedwongen vertrekken. Maar ook onze ouderen en andere doelgroepen zouden meer passend willen gaan wonen. Tot 2030 willen wij circa 430 woningen bijbouwen. 
Ik zou nog veel meer kunnen noemen maar ik weet ook dat je niet te lang moet praten. Ik zou u vooral dan ook willen attenderen op onze nieuwe website. De vernieuwde website heeft een uitgebreide zoekfunctie en op de startpagina staan de belangrijkste onderwerpen voor u overzichtelijk op een rij. Hiermee hebben we een stap gezet om u nog beter van dienst te kunnen zijn in onze digitale dienstverlening en informatievoorziening. 
 
Als we het nieuws volgen, dan lijken crises zich alleen maar op te stapelen met een toenemende polarisatie tot gevolg. Onze agrariërs waar wij zo trots op zijn, staan voor een enorme opgave gesteld.  Zoveel mensen die op zoek zijn naar een huis. Het klimaat dat verandert. Maar ook inflatie en verlies van koopkracht dat ons direct in de portemonnee treft. We merken er allemaal hoe dan ook wat van. Als er voor u zaken onverhoopt problematisch verlopen op welke manier dan ook, hoop ik dat u de gemeente weet te vinden. Heel belangrijk niet te schromen om hulp te vragen als dat nodig is! 

Wat wonen we toch in een prachtige gemeente met fantastische en betrokken inwoners. 
Ook in dit nieuwe jaar willen wij met u het gesprek aangaan over wat nog beter of anders kan. Het is belangrijk de lijnen open te houden en te zien, te horen en te voelen wat er leeft. Om te zoeken naar verbinding en begrip te krijgen voor elkaars standpunt. Dat brengt ons verder.
 
Lieve mensen 
Een heel goed gezond en gelukkig nieuwjaar! Proost!