Opgraven en herbegraven of cremeren

U heeft hiervoor een vergunning nodig.

U kunt een stoffelijk overschot laten opgraven als u de overledene in een ander graf wilt herbegraven. Ook kunt u ervoor kiezen het stoffelijk overschot alsnog te laten cremeren. Voor het opgraven van een stoffelijk overschot heeft u een vergunning nodig. Dat kan óf binnen 2 maanden na de begrafenis óf minstens 10 jaar erna. De burgemeester beoordeelt de aanvraag.

Zorg dat u van tevoren weet welk bedrijf de opgraving verzorgt en wat er met het stoffelijk overschot gebeurt (crematie of plaats van het nieuwe graf). U kunt per email contact opnemen met de begraafplaatsadministratie. Zij vertellen u dan meer over wat hiervoor nodig is.

Hoe werkt het?

U moet de vergunning tot opgraving schriftelijk indienen. U of de ondernemer stuurt de aanvraag naar: begraafplaatsen@montfoort.nl. Of per post naar: Begraafplaatsadministratie, Postbus 41, 3417 ZG Montfoort.

Zelf vergunning aanvragen

U mag de vergunning zelf aanvragen als de opgegraven resten op dezelfde begraafplaats herbegraven worden in een ander graf. Dit hoeft niet door een begrafenisondernemer te gebeuren. Het mag natuurlijk wel.

Wanneer moet begrafenisondernemer vergunning aanvragen?

Als de opgegraven resten naar een andere begraafplaats of crematorium gebracht moeten worden. De begrafenisondernemer moet dan namelijk het vervoer regelen.

Voorwaarden

De aanvraag moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Aanwezigheid van medisch toezicht
  • Datum en tijdstip van opgraving
  • Manier van vervoeren van het stoffelijk overschot

Het vervoer naar een andere begraafplaats moet gebeuren door een begrafenisondernemer. U regelt hiervoor zelf de begrafenisondernemer. Dit regelt de gemeente niet.