Identiteitskaart

Voor iedereen van 14 jaar en ouder geldt een identificatieplicht. U moet zich dus kunnen legitimeren als iemand daar om vraagt. Voor het aanvragen van uw identiteitskaart maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij aanvraag. Uw identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitskaart. U komt alleen in aanmerking voor een Nederlandse identiteitskaart als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u reizen naar een beperkt aantal landen

 • Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.
 • Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Maak hier uw afspraak

Let op: Heeft u niet alles compleet, dan kunnen wij u niet helpen en moet u een nieuwe afspraak maken. 

Let op: de komende tijd verlopen veel reisdocumenten. Dat zorgt vanaf maart 2024 voor extra aanvragen. Onze agenda loopt daarom snel vol. Het kan zo zijn dat het langer duurt voordat u bij ons terecht kan. Wij raden aan u tijdig een afspraak in te plannen voor een nieuw document. 

Hoe werkt het?
 • Maak een afspraak;
 • Neem een goedlijkende kleuren pasfoto mee. Deze foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan speciale eisen eisen;
 • Neem alle in bezit zijnde reisdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart) mee, ook als deze verlopen zijn;
 • Heeft u geen oud (verlopen) reisdocumenten? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen, bijvoorbeeld uw rijbewijs. Heeft u geen identiteitsbewijs? Dan stelt de gemeente  een nader onderzoek in om uw identiteit vast te stellen;
 • Als u onder curatele staat, is er schriftelijk toestemming nodig van de curator;
 • De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken;
 • Neem uw pinpas mee voor de betaling;
 • Na 5 werkdagen haalt u uw identiteitskaart persoonlijk op bij het stadhuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Voor het afhalen moet u een afspraak maken.
 • U moet uw document binnen 3 maanden na datum aanvraag ophalen. En dit moet u persoonlijk ophalen.

Aanvullend tot 12 jaar

Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw kind dat jonger is dan 12 jaar? Dan is er toestemming nodig van alle gezaghouders of voogd. Dit kan in persoon of schriftelijk:

 • In persoon: alle gezaghebbende ouders of voogd zijn in persoon met een geldig legitimatiebewijs aanwezig bij de afspraak;
 • Schriftelijk: als één gezaghebbende ouders of voogd niet aanwezig kan zijn bij de afspraak moet er schriftelijk toestemming worden gegeven.
  Download de toestemmingsverklaring (PDF). Vul en onderteken het formulier. De echtheid van de handtekeningen toont u aan met een geldig legitimatiebewijs van de gezaghebbende ouders of voogd.
Kosten en geldigheid
Product Prijs Geldigheid
Nederlands identiteitskaart voor personen van 18 jaar of ouder €75,80 10 jaar geldig
Nederlands identiteitskaart voor personen jonger dan 18 jaar €40,90 5 jaar geldig
Toeslag spoedaanvraag Nederlands identiteitskaart €57,05  


U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie. Bij voorkeur met pin.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan voor 12.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u meestal uw identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart gestolen of kwijtgeraakt? Meld dit dan bij de gemeente. Dit kan bij de aanvraag van een nieuw reisdocument of via het digitale formulier. U hoeft niet naar de politie.

Vindt u uw identiteitskaart terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. 

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Marechaussee