Paspoort

Voor het aanvragen van uw paspoort maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij aanvraag. Uw paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort.

Met een paspoort kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Het is ook een officieel reisdocument. U kunt ermee reizen naar elk land in de wereld. Sommige landen stellen nog aanvullende eisen. Een paspoort vraagt u aan in de gemeente waar u woont.

 • Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn.
 • Een paspoort is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18. 

Maak hier uw afspraak

Hoe werkt het?
 • Maak een afspraak;
 • Neem een goedlijkende kleuren pasfoto mee. Deze foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan speciale eisen eisen;
 • Neem alle in bezit zijnde reisdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart) mee, ook als deze verlopen zijn;
 • Heeft u geen oud (verlopen) reisdocumenten? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen, bijvoorbeeld uw rijbewijs. Heeft u geen identiteitsbewijs? Dan stelt de gemeente  een nader onderzoek in om uw identiteit vast te stellen;
 • Als u onder curatele staat, is er schriftelijk toestemming nodig van de curator;
 • De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken;
 • Neem uw pinpas mee voor de betaling;
 • Na 5 werkdagen haalt u uw paspoort persoonlijk op bij het stadhuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Voor het afhalen moet u een afspraak maken.
 • U moet uw document binnen 3 maanden na datum aanvraag ophalen. En dit moet u persoonlijk ophalen.

Aanvullend tot 18 jaar

Ben je minderjarig (jonger dan 18 jaar) of wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dan is er toestemming nodig van alle gezaghouders of voogd. Dit kan in persoon of schriftelijk:

 • In persoon: alle gezaghebbende ouders of voogd zijn in persoon met een geldig legitimatiebewijs aanwezig bij de afspraak;
 • Schriftelijk: als één of beide gezaghebbende ouders of voogd niet aanwezig kunnen zijn bij de afspraak, moet er schriftelijk toestemming worden gegeven. Download de toestemmingsverklaring  (PDF). Vul en onderteken het formulier. De echtheid van de handtekeningen toont u aan met een geldig legitimatiebewijs van de gezaghebbende ouders of voogd.
Kosten en geldigheid
Product Prijs Geldigheid
Paspoort voor personen van 18 jaar of ouder €77,85 10 jaar geldig
Paspoort voor personen jonger dan 18 jaar €58,85 5 jaar geldig
Toeslag spoedaanvraag paspoort €53,00  


U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie. Bij voorkeur met pin.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan voor 12.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u meestal uw paspoort de volgende werkdag ophalen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort gestolen of kwijtgeraakt? Meld dit dan bij de gemeente. Dit kan bij de aanvraag van een nieuw reisdocument of via het digitale formulier. U hoeft niet naar de politie.

Vindt u uw paspoort terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. 

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Marechaussee