Zakenpaspoort

Reist u veel en heeft u meer ruimte in uw paspoort nodig voor douanestempels en/of visa? Dan kunt u op afspraak een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort bevat meer bladzijden dan een gewoon paspoort. U kunt het zakenpaspoort na 5 werkdagen afhalen bij de gemeente. Heeft u een spoedaanvraag gedaan? Dan kunt u het al eerder afhalen. U komt alleen in aanmerking voor een zakenpaspoort als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Een zakenpaspoort is 10 jaar geldig.

Maak hier uw afspraak

Let op: Heeft u niet alles compleet, dan kunnen wij u niet helpen en moet u een nieuwe afspraak maken. 

Let op: de komende tijd verlopen veel reisdocumenten. Dat zorgt vanaf maart 2024 voor extra aanvragen. Onze agenda loopt daarom snel vol. Het kan zo zijn dat het langer duurt voordat u bij ons terecht kan. Wij raden aan u tijdig een afspraak in te plannen voor een nieuw document. 

Hoe werkt het?
  • Maak een afspraak;
  • Neem een goedlijkende kleuren pasfoto mee. Deze foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan speciale eisen eisen;
  • Neem alle in bezit zijnde reisdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart) mee, ook als deze verlopen zijn;
  • Heeft u geen oud (verlopen) reisdocumenten? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen, bijvoorbeeld uw rijbewijs. Heeft u geen identiteitsbewijs? Dan stelt de gemeente  een nader onderzoek in om uw identiteit vast te stellen;
  • Als u onder curatele staat, is er schriftelijk toestemming nodig van de curator;
  • De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken;
  • Neem uw pinpas mee voor de betaling;
  • Na 5 werkdagen haalt u uw paspoort persoonlijk op bij het stadhuis. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Voor het afhalen moet u een afspraak maken.
  • U moet uw document binnen 3 maanden na datum aanvraag ophalen. En dit moet u persoonlijk ophalen.
Kosten en geldigheid
Product Prijs Geldigheid
Zakenpaspoort voor personen vanaf 18 jaar €83,85 10 jaar geldig
Zakenpaspoort voor personen jonger dan 18 jaar €63,40 5 jaar geldig
Toeslag spoedaanvraag paspoort €57,05  

​​​

U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie. Bij voorkeur betaald u deze met pin.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan voor 12.00 uur een spoedaanvraag. Dan kunt u meestal uw paspoort de volgende werkdag ophalen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort gestolen of kwijtgeraakt? Meld dit dan bij de gemeente. Dit kan bij de aanvraag van een nieuw reisdocument of via het digitale formulier. U hoeft niet naar de politie.

Vindt u uw paspoort terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. 

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Marechaussee