Natuurvriendelijk isoleren

Door natuurvriendelijk isoleren zorgt u ervoor dat u energie bespaart en beschermde dieren blijven leven. Lees hoe u dit in onze gemeente aanpakt.

Uw woning isoleren of verbouwen? Houd er dan rekening mee dat onder daken en in spouwmuren van woningen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven. Door natuurvriendelijk te isoleren zorgt u ervoor dat deze beschermde dieren blijven leven. Zo bespaart u energie en beschermt u de natuur.

Soortenmanagementplan (SMP)

Bij verduurzamen en verbouwen is het niet alleen goed maar ook verplicht volgens de zorgplicht om te zorgen dat beschermde diersoorten blijven leven. Voor veel aanpassingen aan een woning zijn nu eerst ecologisch onderzoek en een vergunning nodig. Dat kost u als inwoner tijd en geld. Daarom werkt gemeente Montfoort aan het opstellen van een Soortenmanagementplan (SMP) voor de bebouwde kom van Montfoort en Linschoten. Hiervoor laten we uitgebreid ecologisch onderzoek doen in de bebouwde kom van onze gemeente. Het opstellen van een SMP kost veel tijd. 

Tijdelijke ontheffing

Tot het Soortenmanagementplan klaar is, hebben we een tijdelijke ontheffing van provincie Utrecht gekregen: een pre-SMP. Deze gaat in op 6 maart 2025 voor particuliere grondgebonden woningen in de bebouwde kom van Montfoort en Linschoten, voor het isoleren van daken en spouwmuren en het plaatsen van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er voor u zelf geen ecologisch onderzoek nodig is als u uw woning isoleert of verbouwt. Dit is nu centraal geregeld voor onze gemeente. De voorwaarde is wel dat u op een natuurvriendelijke manier isoleert. Om een pre-SMP ontheffing te krijgen moet de gemeente een aantal dingen regelen, waaronder het plaatsen van speciale kasten voor vleermuizen verspreid over de gemeente.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

U kunt uw woning in vier stappen natuurvriendelijk isoleren:

  1. Kies een gecertificeerd isolatiebedrijf
    Op de website Woningeigenaar - Natuurvriendelijk isoleren vindt u alle informatie die u nodig heeft. Hier vindt u ook een lijst van gecertificeerde isolatiebedrijven. Deze bedrijven volgden een training om te werken met de methodiek natuurvriendelijk isoleren.
  2. Centrale omgevingsvergunning
    Voor veel aanpassingen aan een woning is een omgevingsvergunning nodig. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nu nodig is om van de tijdelijke pre-SMP ontheffing gebruik te maken. Dit geldt alleen als u een particuliere grondgebonden woning heeft in de bebouwde kom van Montfoort of Linschoten.
  3. Het isolatiebedrijf maakt uw woning natuurvrij
    Onder daken en in spouwmuren leven kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het doorheeft. Bij natuurvriendelijk isoleren zorgt het isolatiebedrijf dat de dieren eerst de woning verlaten, voordat de isolatie start. Dit doen ze bijvoorbeeld door het plaatsen van flappen voor de openingen in de spouwmuur, waardoor de dieren wel naar buiten kunnen vliegen, maar niet meer naar binnen. Hierbij wordt rekening gehouden met het broed- en kraamseizoen en de overwinteringsperiode van de dieren. Deze informatie leest u in de natuurkalender.
  4. Na het ‘natuurvrij maken’ van de woning, gaat het isolatiebedrijf uw woning isoleren
    Ze zorgt er dan ook voor dat er na de isolatie voldoende plek is voor vogels en vleermuizen. Bijvoorbeeld door het ophangen van vervangende nestkasten of -ruimten.
Wat is een Soortenmanagementplan?

Als gemeente laten we uitgebreid ecologisch onderzoek doen door ecologisch bureau Viridis. Zij onderzoeken waar beschermde dieren als huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen verblijven in de bebouwde kom van onze gemeente. Ook kijken we hoe we hier rekening mee kunnen houden bij het verduurzamen van woningen en gebouwen. Dit staat in het soortenmanagementplan (SMP). Hiermee kunnen we een gebiedsgerichte omgevingsvergunning SMP aanvragen. Voor het natuurvriendelijk verbouwen of verduurzamen kunnen inwoners hiervan gebruik maken. Dit scheelt veel tijd en geld, omdat inwoners nu zelf geen aanvraag voor onderzoek meer hoeven te doen.

Hoe komen we tot een Soortenmanagementplan?

Omdat we startten met ecologisch onderzoek binnen de bebouwde kom van onze gemeente, heeft provincie Utrecht de tijdelijke ontheffing pre-SMP afgegeven voor grondgebonden woningen in de bebouwde kom van Montfoort en Linschoten. We werken ernaar toe om een volledige gebiedsgerichte omgevingsvergunning SMP te krijgen. Wat gaan we de komende tijd doen:

  • Vanaf dit voorjaar tot en met het eind van 2025 kunt u veldonderzoekers in de gemeente tegenkomen. Zij brengen in kaart waar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen verblijven.
  • Voorjaar 2025: we hangen vleermuiskasten op verschillende plekken in onze gemeente op.
  • Tweede of derde kwartaal 2026: naar verwachting ontvangt de gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning SMP voor de bebouwde kom van Montfoort en Linschoten.
Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via energie@montfoort.nl of 0348 476 400.