Bestrijding ongedierte

Last van ongedierte? Lees hier wat u kunt doen.

Ongedierte zoals mieren, kakkerlakken, mollen en bladluizen kunt u op verschillende manieren bestrijden. Groot ongedierte zoals ratten kunt u beter niet zelf bestrijden. Gaat het om kleine dieren en zitten ze op uw eigen terrein? Neem dan zelf maatregelen. Voor de bestrijding van ongedierte op uw eigen terrein, bent u ook zelf verantwoordelijk voor de kosten. Overlast in openbaar gebied kunt u melden bij de gemeente. De mate van overlast bepaalt of er actie ondernomen wordt.

Adressen van professionele ongediertebestrijders kunt u opvragen bij de gemeente via 0348-476 400.

Bijen en wespen

Wilt u bijen of wespen op uw terrein laten verwijderen? Dan kunt u contact opnemen met RUVOMA. Bijen en wespen in openbaar gebied kunt u melden bij de gemeente.

Ratten

Voor rattenbestrijding kunt u contact opnemen met RUVOMA. Ratten in openbaar gebied kunt u melden bij de gemeente.

Eikenprocessierups

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan ernstige irritaties geven. Bestrijd de rups daarom niet zelf, maar laat dit doen door een deskundig bedrijf.

Zitten de rupsen in een gemeentelijke boom? Dan kunt u dit melden bij de gemeente.  

Muskusratten

Heeft u last van muskusratten? Neem contact op met het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) via 030-6345700 of op het e-mailadres muskusrattenbestrijding@hdsr.nl.

Mieren in eigen tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

  • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
  • Zet planten neer zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
  • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
  • Giet uien- en knoflooksap uit.
  • In tuincentra kunt u niet-giftige bestrijdingsmiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.
Bladluizen in eigen tuin

U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Komen er toch luizen op de plant, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes de schade aan planten voorkomen. Schieten deze tekort? Gebruik dan middelen op basis van organische vetzuren.

Slakken in eigen tuin

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Helaas zijn slakkenbestrijdingsmiddelen ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Zo kunnen egels, padden en vogels sterven na het eten van vergiftigde slakken.