Gemeente onderzoekt huisvesting statushouders met begeleiding naar werk

Gemeente Montfoort onderzoekt de mogelijkheden een tussenvoorziening voor statushouders op te zetten in combinatie met begeleiding naar werk voor de statushouders. Het college is hierover verkennend in gesprek met het Centraal Opvang Asielzoekers (COA), TechnoHUB en gemeente Woerden.

Tussenvoorziening als tijdelijke oplossing

De gemeente zoekt al geruime tijd naar oplossingen voor de huisvesting van statushouders, vluchtelingen en andere woningzoekenden. Landelijk is er een hoge instroom van asielzoekers in asielzoekerscentra. Het COA koppelt statushouders aan een gemeente; de gemeente moet hen een woonruimte bieden.

Statushouders kunnen de asielzoekerscentra vaak niet verlaten, omdat er geen beschikbare woningen zijn. Ook gemeente Montfoort heeft moeite met het bieden van woonruimte. De opzet van een tussenvoorziening kan een oplossing bieden voor statushouders. Een tussenvoorziening is een woonvorm waar een groep statushouders met verblijfsvergunning tijdelijk verblijft totdat er een passende woning beschikbaar is.

Locatieverkenning samen met Woerden

Binnen de gemeente Montfoort zijn geen panden of gronden geschikt (te maken) voor een tussenvoorziening. Daarom onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om samen met gemeente Woerden een geschikte locatie te vinden.

Statushouders matchen met werk

De bedoeling van de proef is dat het COA bij de koppeling van een statushouder aan de gemeente rekening houdt met de kansen van de statushouders om snel werk te vinden in de regio. In samenwerking met de TechnoHUB, een scholingsfaciliteit in technisch vakmanschap, krijgen statushouders ondersteuning en begeleiding naar werk in de regio. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten. Niet alleen wordt de druk in de asielzoekerscentra verminderd, ook komt de statushouder dichter in de omgeving waar hij zijn bestaan verder opbouwt. De inburgering start op deze manier in de omgeving van het sociaal netwerk van de statushouder en dat helpt bij de integratie in de gemeenschap. Bovendien helpt het werkgevers in de technieksector of maakindustrie aan passende arbeidskrachten waar momenteel veel behoefte aan is.