Kerstboodschap burgemeester Petra van Hartskamp

Beste inwoners

Tijdens dit schrijven is het behoorlijk koud buiten en de rijp aan de bomen geeft een sfeer zoals we die kennen van de tekeningen van Anton Pieck. Het beeld was compleet toen ik vanmiddag naar Linschoten fietste en de eerste schaatsers voorzichtig het ijs uit zag uitproberen. Het ideale plaatje voor Kerst.

Ik denk dat iedereen het met mee eens is dat 2022 de boeken in kan gaan als een roerig jaar. Sommigen van ons hebben dierbaren moeten missen of zitten in onzekerheid over gezondheid van hun dierbaren. We hebben leren omgaan met corona maar zien nu op een andere manier dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, nu aan de randen van Europa gevochten wordt. Een oorlog die ons allemaal raakt en sommige letterlijk in de kou doen laten staan. Veel mensen zijn op de vlucht en weten niet waar een bestaan op te bouwen. Gemeenten zoeken naar plekken om een menswaardige opvang voor vluchtelingen en statushouders te realiseren. En als het niet genoeg is, zien we in de media zoveel verschillende opvattingen en nemen we elkaar de maat en raken we als we niet oppassen van elkaar vervreemd.

Hoe trots en blij ben ik dan ook met al die mooie initiatieven die in onze gemeente plaatsvinden en waar we met elkaar het verschil willen maken. Als ik alleen maar naar het afgelopen weekend kijk. 

Zo mocht ik vrijdag aansluiten bij “het glazen huis “van de Heeswijk school in het kader van hun 55-jarig jubileum. De leerlingen hadden geld ingezameld om 55 kerstpakketten te kunnen samenstellen voor mensen die wel een opkikkertje kunnen gebruiken. Een recordbedrag werd opgehaald! Zaterdag de Linschotenloop waar zoveel vrijwilligers al vroeg uit de veren waren om alles in goede banen te leiden. In het dorpshuis, dat geheel wordt gerund door vrijwilligers was iedereen welkom voor een versnapering. Het vredeslicht dat zaterdag werd opgehaald in Utrecht door twee jeugdige vertegenwoordigers uit onze gemeente en aan mij werd overhandigd. Na de fantastische georganiseerde herdertjestocht kreeg iedere deelnemer het vredeslicht mee naar huis om het met kerst te laten branden, met de boodschap vrede en licht voor een ander te willen zijn!

Ruim 400 vrijwilligers maakten deze tocht heel indrukwekkend en betekenisvol. Ondanks de kou liepen in totaal meer dan 800  kinderen, ouders, en opa’s en oma’s met deze tocht mee. 

En zoveel meer om trots op te zijn! 

Ondanks de grote uitdagingen waar wij met elkaar voor staan mogen wij dan ook hoopvol zijn. Mildheid en zorg voor elkaar brengt ons verder. 

Lieve inwoners ik hoop dat u deze kerst samen met uw dierbaren mag en kan genieten. Even weg uit de dagelijks hectiek. Rust gezelligheid en warmte. Genieten van elkaar. 

Hartelijke groet,

Petra van Hartskamp
Burgemeester

Burgemeester Van Hartskamp met oranje jas