Rookmelders in huis vanaf 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning.

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijke verplicht dat er op elke verdieping van een huis een rookmelder hangt. Het doel hiervan is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Als jij slaapt, slaapt je neus ook

Directeur Brandweerrepressie bij de Veiligheidsregio Utrecht Carolien Angevaren is blij dat de rookmelderplicht ingaat: “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Maar als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo heb je meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kun je eerder de brandweer bellen en is de kans op het beperken van de schade groter. Met het ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen.”

Check, koop en plak rookmelders

Wilt u weten hoeveel rookmelders u in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check het en binnen een paar minuten weet u dan precies hoeveel u er nodig heeft in uw thuissituatie. Koop ze online op brandwondenstichting.nl, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze eenvoudig op met dubbelzijdige tape of een magnetische montageset. Zo zorgt u voor uw veiligheid èn die van uw dierbaren.

Social Regio Hollands Midden(1080x1080)