Vanaf maandag 18 juli 12.00 uur flinke stroming verwacht in Gekanaliseerde Hollandsche IJssel: HDSR raadt zwemmen af

FXsZxAPVQAAq70V

Vanaf maandag a.s. vanaf 12.00 uur pompt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) extra zoetwater naar het westen van het land. Dat veroorzaakt een sterke stroming op de Leidsche Rijn en de Gekanaliseerde Hollandse IJssel. Hier zwemmen raadt ze daarom af. Volg het liveblog van HDSR voor de laatste informatie: https://hdsr.nl/actueel/droogte-2022.

Aanvoer zoetwater naar West-Nederland om verzilting tegen te gaan

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert de komende weken extra zoetwater aan naar West-Nederland om daar verzilting tegen te gaan. Dit gebeurt via drie routes. De stroming op alle routes is sterker en de waterpeilen kunnen hoger zijn dan normaal. 

De drie routes die ingezet worden zijn:

  • De Leidsche en Oude Rijn vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal via De Meern, Harmelen, Woerden naar Bodegraven-Reeuwijk.
  • Het Merwedekanaal, de Doorslag en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Enkele Wiericke in Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Gouda, en Krimpenerwaard.
  • De Lopikerwaardroute via gemaal De Koekoek in Lopik, Polsbroek, Hekendorp en Bodegraven – Reeuwijk.

Sterke stroming en hogere waterpeilen

Op alle drie de routes is de stroming de komende tijd sterker en zijn de waterpeilen hoger dan normaal. Zwemmen in de rivieren, kanalen en weteringen op de routes raden we af, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Wie toch zin heeft in een verfrissende duik, kan het beste de officiële zwemwaterlocaties opzoeken, te vinden via www.zwemwater.nl.