Waterpompinstallatiegebouw Julianalaan Montfoort krijgt monumentenstatus

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voormalige waterpompinstallatie met reinwaterkelder van Vitens aan de Julianalaan 14 in Montfoort aangewezen als gemeentelijk monument.

Wethouder Rob Jonkers bevestigt monumentenschildjeOp donderdag 13 oktober heeft wethouder Jonkers een monumentenschildje bevestigd op het pand. Dit maakt de waterpompinstallatie niet alleen tot een beschermd monument. Ook is het zo voor iedereen herkenbaar.

Wethouder Jonkers: “Montfoort is een monument rijker. Dit complex is van unieke cultuurhistorische waarde. Met dank aan Stichting Hugo Kotestein, die ons hierop gewezen heeft. En nu kunnen we het goed beschermen en behouden voor de toekomst.”

Unieke cultuurhistorische waarde

Het complex is aangewezen als monument vanwege zijn bijzondere en herkenbare functie in relatief bescheiden grootte en is enig in zijn soort in Montfoort en de directe omgeving. Daarom is het van unieke cultuurhistorische waarde. Het heeft voor de gemeenschap een duidelijke relatie met de lokale geschiedenis, in de drinkwatervoorziening. In deze zin heeft het ook een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Montfoort. In de context van de 20e-eeuwse geschiedenis van Montfoort is het belangrijk om dit complex een beschermde status te geven.

Bouwstijl

Het gebouw is vermoedelijk omstreeks 1930 gebouwd en een mooi voorbeeld uit de bouwstijl van die periode.

Ligging

Het complex ligt nabij de oude binnenstad van Montfoort aan een van de oude dijklinten direct aan de achterzijde aan de Hollandse IJssel. Een vanuit de geschiedenis en zijn functie gezien goed verklaarbare ligging.

Nieuwe bestemming

De nieuwe eigenaar Edwin van Leeuwen is met de gemeente in overleg over een andere invulling van het perceel. Gekeken wordt hoe waardevolle elementen behouden en teruggebracht kunnen worden als het waterpompinstallatiegebouw als woning in gebruik genomen zal worden. Jonkers: “Mijn complimenten voor de heer Van Leeuwen om de voormalige waterpompinstallatie met reinwaterkelder een nieuwe toekomst te geven.”