Alle 61 openbare speelplekken rookvrij

Alle 61 openbare speelplekken in Linschoten en Montfoort worden rookvrij. De speelplekken aan het Uilenbosje en Voorvliet in Linschoten zijn sinds woensdag 15 februari officieel rookvrije speelplekken. Ook de andere openbare speelplekken krijgen dit jaar een bord of tegel van de ‘rookvrije generatie’. Zo vraagt de gemeente iedereen om de speelplekken voortaan rookvrij te houden. Wethouder Sport en Volksgezondheid Kees van Dalen plaatste het eerste bord en de tegel, samen met Yenthe, Mila en bso begeleider Rick. Bezoekers kunnen hieraan zien dat op de speelplekken niet gerookt mag worden.

Wethouder Kees van Dalen: “Om bij te dragen aan de gezondheid van onze inwoners is een gezonde omgeving van groot belang. Het rookvrij maken van speelplekken is daarin een belangrijke stap. Alle kinderen moeten kunnen spelen en opgroeien in een gezonde omgeving en het goede voorbeeld krijgen. Het plaatsen van bordjes met ‘rookvrije generatie’ helpt om mensen bewust te maken dat ze beter niet kunnen roken in de buurt van kinderen. Het kan ook een steuntje in de rug zijn om anderen die toch roken bij de speelplek aan te spreken.”

De gemeente wil dat steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Naast speelplekken gaat het om bijvoorbeeld sportaccommodaties en bushaltes. Op dit moment is er geen landelijke wet- of regelgeving voor een rookvrije speelplek en er is voorlopig geen sprake van een verbod.

Rookvrije generatie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving, waarin opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en tegen de verleiding om te gaan roken. Daarom draagt een rookvrije speelplek bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

onthulling rookvrij spelenlbord