Kerst, feest van licht en hoop

Het jaar nadert zijn einde en de feestdagen staan voor de deur. Al fietsend door onze mooie gemeente word ik vrolijk van alle versieringen die het straatbeeld sfeervol verlichten. Er waren zelfs al kerstmarkten te bezoeken. In Linschoten was het een gezellige drukte toen de grote kerstboom werd verlicht. De muzikale omlijsting door Linfano maakte het helemaal af en het leek al kerstavond.

Kerst is het feest van licht en hoop. Het staat voor veel mensen voor gezelligheid en samen zijn met dierbaren. Het lijkt alsof wij de wereld even buiten willen sluiten. Even doen alsof alles goed is en zorgen opzij zetten. Kerst en de sfeer rondom kerst, laat maar weinig mensen onberoerd er is een heel sterke behoefte aan een ‘wereld van vrede’. We zingen niet voor niets in veel liederen “kon het maar altijd kerstmis zijn”.

Wie het nieuws volgt, zakt de moed soms in de schoenen. In  landen om ons heen zijn er langdurige conflicten, humanitaire problemen en mensen die op de vlucht slaan. Afgelopen weekend heb ik weer het vredeslicht in ontvangst mogen nemen. Het vredeslicht afkomstig uit Bethlehem heeft dit jaar extra betekenis. We realiseren ons meer dan ooit hoe belangrijk maar ook hoe fragiel vrede is. Hoe belangrijk het is om die vrede aan onze kinderen door te kunnen geven. Ook in ons land lijken we steeds meer tegenover elkaar te komen staan. Als we niet oppassen slaat de ontevredenheid toe terwijl we in een land wonen dat nog steeds als een van de beste plekken om te wonen beschouwd mag worden.

Kerstmis is voor velen van ons een feest van tradities, hoop en saamhorigheid. Het is ook de tijd van bezinning. Laat het vredeslicht ons inspireren en doen beseffen dat we elkaar als mensen nodig hebben, dat saamhorigheid ons als mensen verbindt en gelukkiger maakt. Laten we elkaar dus vasthouden in deze turbulente tijd. Want aandacht, betrokkenheid en naastenliefde hebben we allemaal zo nodig.

Ik wens u namens het gemeentebestuur hele fijne feestdagen en een vrolijke en veilige jaarwisseling!

Hartelijke groet,

Petra van Hartskamp
Burgemeester