Omgevingswet gaat in op 1 januari, wat betekent dit voor u?
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Deze wet bundelt en vereenvoudigt 26 bestaande wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking.
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u na 1 januari 2024 iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een boom te kappen, een sloot te dempen of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U moet dan uitzoeken welke regels er gelden op uw adres, of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe landelijke digitale loket, het Omgevingsloket. Deze website staat vanaf 1 januari 2024 online.
Tot 1 januari 2024
- Heeft de gemeente, het waterschap of de provincie u al een vergunning verleend? Deze blijft gewoon geldig. U hoeft niets te doen.
- Heeft u een aanvraag voor vergunning ingediend of gaat u die indienen vóór 1 januari? Dan gebeurt dat in principe volgens de huidige wetgeving. Omdat de doorlooptijd bij een bestemmingsplanwijziging een aantal maanden in beslag neemt, is het niet meer mogelijk om hiervoor nog een nieuwe aanvraag in te dienen.
Wat verandert er na 1 januari 2024?
De belangrijkste veranderingen ten opzichte van nu zijn:
- In het nieuwe digitale Omgevingsloket staan vanaf 1 januari alle regels van het Rijk, de provincie en de gemeente bij elkaar. In het Omgevingsloket kunt u zien of u een vergunning nodig heeft. U kunt er ook een vergunning aanvragen, een melding doen of aanvullende informatie doorgeven.
- De bestemmingsplannen worden per 1 januari 2024 opgenomen in een omgevingsplan. In het omgevingsplan staat wat er op welke plek mag. Er staan ook andere regels in, bijvoorbeeld voor geluid, bodem of duurzaamheid.
- De gemeente moet binnen 8 weken een besluit nemen over de aanvraag. Soms wordt deze periode verlengd met 6 weken. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan er een uitgebreide procedure nodig zijn. In dat geval moet de gemeente binnen 26 weken een besluit nemen.
- Met de komst van de Omgevingswet verwacht de overheid van de initiatiefnemer dat hij of zij met omwonenden en anderen die iets van het initiatief gaan merken in gesprek gaat. De gemeente Montfoort heeft hiervoor een handreiking ontwikkeld.
Meer informatie
We helpen u zo goed mogelijk op weg om de introductie van deze nieuwe wet en alles wat hiermee samenhangt zo goed mogelijk te laten verlopen. Via onze website vindt u meer informatie. De komende tijd gaan we de informatie op onze website steeds meer uitbreiden. Kunt u iets niet vinden, is iets onduidelijk of heeft u vragen? Neemt u dan contact met ons op via bouw@montfoort.nl of telefoonnummer 0348 476 400.