Per 1 april nieuwe regels om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, treedt op 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking: het wettelijk CO-stelsel.

Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden.

Gecertificeerde bedrijven vinden in register

CO-vrij gecertificeerde bedrijven herken je aan het CO-vrij logo en zijn te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ via www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij certificaat behalen.

Het gevaar van koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste twee honderd
ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over koolmonoxide en de nieuwe wetgeving.

CO-campagne-check-je-cv-ketel