Verkeershinder draaibrug op 22 augustus van 21.00 tot uiterlijk 06:00 uur

Rijkswaterstaat gaat de komende tijd in drie delen aanvullende werkzaamheden uitvoeren aan de draaibrug in Montfoort. Op dinsdag 22 augustus vindt het eerste deel hiervan plaats. Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik maken van de brug. Gemotoriseerd verkeer moet omrijden.

Rijkswaterstaat heeft de draaibrug in het winterseizoen 22/23 gerenoveerd. Sinds 17 mei 2023 is deze weer in gebruik. Na oplevering zijn er problemen opgemerkt aan de aandrijving van het opzetwerk. Het opzetwerk is een elektromechanisch systeem dat het mogelijk maakt de brug soepel te laten draaien. Om storingen in de toekomst te voorkomen, zijn aanvullende werkzaamheden nodig. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden wordt de brug tussen 22 augustus en begin oktober 2023 drie keer in de avond en nacht afgesloten. Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik maken van de brug. Gemotoriseerd verkeer moet omrijden.

Werkzaamheden 22 augustus

Op dinsdag 22 augustus vinden vanaf 21.00 uur de eerste werkzaamheden plaats. De verwachting is dat de werkzaamheden tot ongeveer 01:00 uur duren. Rijkswaterstaat rondt dit deel uiterlijk om uiterlijk 06:00 uur af. De werkzaamheden bestaan uit het handmatig demonteren, het inspecteren en opmeten van de lagers, welke ze na inspectie weer terugplaatst. Na het terugplaatsen controleert ze door middel van handbediening de werking van de brug. De eindtijd van de werkzaamheden is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden.

Vervolgwerkzaamheden

De data voor de vervolgwerkzaamheden zijn op dit moment nog niet bekend.  Deze zijn afhankelijk van de resultaten van de werkzaamheden van 22 augustus. Zodra deze data bekend zijn, worden ze vermeld op onze website en op de projectenpagina van Rijkswaterstaat. Het tweede deel van de werkzaamheden neemt ongeveer 8 uur in beslag en het derde deel ongeveer 4 uur. In beide gevallen starten de werkzaamheden vanaf 21.00 uur. Tijdens het tweede deel van de werkzaamheden monteert Rijkswaterstaat de nieuwe lagers. En tijdens het derde deel controleert ze de afstelling en werking van de brug. Alle werkzaamheden worden afgerond vóór het eerste bedienmoment van de draaibrug in de ochtend om 9:00 uur.

Hinder (vaar)wegverkeer

Om de hinder voor de recreatievaart zoveel mogelijk te beperken, vinden de werkzaamheden in de avond en nacht plaats, na het laatste bedienmoment van de draaibrug. Gemotoriseerd verkeer moet omrijden via de N204 en N228, dit is ongeveer 5 minuten extra reistijd. (Brom)fietsers, voetgangers en hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik maken van de brug. Het kan zijn dat ze enkele minuten moeten wachten op verzoek van verkeersregelaars. 

Mogelijke hinder omgeving

De werkzaamheden vinden onder de brug plaats en worden alleen handmatig uitgevoerd. Dit betekent dat er mogelijk ‘sleutel’-geluiden te horen zijn. Rijkswaterstaat maakt geen gebruik van een aggregaat. Medewerkers dragen een hoofdlamp en onder de brug wordt een werklamp gebruikt. Alleen in het uiterste geval maakt ze gebruik van bouwlampen. Zo probeert ze de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.