De zomer komt eraan

Ons klimaat verandert en dat betekent dat het vanaf het voorjaar al erg warm kan zijn. Bent u hierop voorbereid? Valt u in een kwetsbare doelgroep en weet u waar u op moet letten? We geven u graag een aantal tips, zo gaat u goed voorbereid de warme maanden tegemoet.

sun-8553511_1280Bij aanhoudende hitte zijn vooral ouderen en kleine kinderen (zuigelingen) kwetsbare groepen. Het lichaam van kleine kinderen warmt snel op en ze geven het niet aan wanneer ze dorst hebben. Het lichaam van ouderen past zich minder goed aan aan extreme temperaturen. Ook hebben zij minder snel een dorstgevoel. Gebruik van medicijnen kan ook van invloed zijn op de vochthuishouding.

Wat te doen?

Wordt het heet? Weet wat u moet doen! Drink voldoende; bij voorkeur water, minimaal 2 liter per dag. Houd uzelf koel: beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 18.00 uur). Houd uw woning koel door zonwering, ventilator of airco en zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving: ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Lichamelijke kenmerken

Let ook op de volgende lichamelijke kenmerken bij hitte: vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn en duizeligheid, spierpijn en opgezwollen enkels. Als verkoeling of meer water drinken niet helpt en de verschijnselen verbeteren niet, bel dan uw huisarts of de huisartsenpost.

Op onze website vindt u meer informatie over dit onderwerp.