Let op! Online oplichters actief

Het is de tijd van het jaar om uw belastingaangifte te doen. Maar pas op voor oplichters en internetcriminelen die doen alsof ze van een overheidsinstantie zijn.

De afgelopen weken hebben wij diverse meldingen gekregen van inwoners die sms’jes, WhatsApp-berichten of brieven hebben ontvangen van overheidsinstanties zoals de politie, de provincie, de belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau. In deze berichten staat dat er openstaande schulden zijn die nu onmiddellijk betaald moeten worden via een betaallink. Trap hier niet in. De overheid zal nooit dergelijke berichten versturen met een betaallink. U kunt een link altijd controleren via de ScamCheck . Wees ook voorzichtig met verzoeken voor het delen van persoonlijke informatie. De overheid zal dergelijke verzoeken nooit versturen via WhatsApp, sms of e-mail.

Check telefoonnummer

Bel nooit met het telefoonnummer waar het sms of WhatsApp-bericht vandaan komt. Mogelijk krijgt u dan de criminelen aan de telefoon die achter de berichten zitten. Als u twijfelt over een brief of sms die u ontvangen hebt, zoek dan via internet het telefoonnummer van de betreffende instantie op en leg uw twijfels bij hen neer.

Fraudehelpdesk

Heeft u een dergelijk bericht ontvangen en bent u hierop ingegaan? Maak dan melding bij de fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en verander voor de zekerheid de wachtwoorden en pincodes die u gebruikt hebt.