Politie en boa's voorkomen onlusten in Montfoort tijdens jaarwisseling door goede samenwerking

Op 31 december 2023 ontving de politie vanuit Montfoort verschillende meldingen dat een grote groep jeugd vervelend gedrag vertoonde. Hierbij werd onder meer met vuurwerk gegooid. Een grote groep van zo’n 30-40 jongeren en jeugd vertoonde intimiderend en vervelend gedrag ze gooiden met vuurwerk. Meerdere bewoners belden de politie uit angst voor vernielingen.

De groep verspreidde zich als ze in de gaten kregen dat er politie op af kwam, ze verplaatsten zich dan naar plekken waar de politie er niet bij kon met de auto. Doordat er BOA’s onopvallend in de buurt aanwezig waren kon er snel worden opgeschaald toen het dreigde uit de hand te lopen. Rond 13:00 uur werden alle eenheden van basisteam De Copen naar Montfoort gestuurd. De groep zou auto’s blokkeren en burgers werden bedreigd.

De politiehelikopter hielp BOA’s en agenten op de grond de groep te lokaliseren. Teamchef van basisteam de Copen Ilona van Leer: “Vanuit de lucht konden de collega’s ons precies vertellen waar de jeugd zich bevond, in welke steeg ze liepen en in welke tuin ze zich verstopten. Dankzij deze goede samenwerking hebben we 15-20 jeugdigen kunnen controleren. We hebben ouders gebeld om hen te vertellen waar de jeugd mee bezig was en hen gevraagd dit te doen stoppen.”

Wijkagent is essentieel

Uiteindelijk is de jaarwisseling in Montfoort beheersbaar verlopen. Door de inzet overdag, waarbij de jeugd uit de anonimiteit werd gehaald is het rustig gebleven in de wijk. Ook de wijkagent is een essentiële schakel in de buurt: “De wijkagent moet op dit soort dagen in zijn wijk zijn. Dit heeft een absolute meerwaarde en is dan ook een bewuste keuze geweest. Al met al een zeer mooie samenwerking tussen gemeente, boa’s en politie waardoor de nacht beheersbaar is verlopen.” aldus de teamchef. 

Gerichte aanpak

Burgemeester van Montfoort Petra van Hartskamp-de Jong is erg content met deze aanpak: 'Oudjaar hoort gezellig en feestelijk te zijn. Intimiderend groepsgedrag past daar niet bij.  Het is onacceptabel dat groepen jongeren met bivakmutsen de confrontatie opzoeken. Onze boa's en politie wil ik complimenteren met deze aanpak. Hierdoor zijn de jongeren bij ons bekend en uit de anonimiteit gehaald. Oudjaar is mede door de inzet van de hulpverleners relatief rustig verlopen en de schade aan gemeentelijke eigendommen is nagenoeg nihil.'