Hulp voor Oekraïners in onze gemeente

Vluchtelingen hulp bieden vanuit de gemeente en Montfoort Hulp Oekraïne.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022, biedt onze gemeente onderdak aan zo’n 95 Oekraïense vluchtelingen. Dit gebeurt bij gastgezinnen in Montfoort en Linschoten, bij particulieren op de Van Rietlaan in Linschoten en in gemeentelijke opvanglocaties op IJsselveld en de voormalige Rabobank in Montfoort.

Door inwoners is en wordt er volop de helpende hand geboden om deze Oekraïners hartelijk op te vangen en om de Oekraïners thuis te laten voelen. De stichting Montfoort Hulp Oekraïne en de Hersteld Hervormde Kerk hebben zich hiervoor vanaf het begin enorm ingezet. Inmiddels hebben veel Oekraïners werk gevonden en hun kinderen gaan hier met plezier naar school.

Oorlog in Oekraïne duurt voort

Helaas lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de oorlog in Oekraïne, wat betekent dat de stroom van vluchtelingen naar Nederland aanhoudt. Onze gemeente blijft zich inzetten om goede opvang en huisvesting te bieden aan degenen die hun land ontvluchten. Een aantal contracten voor huisvesting loopt af en we kijken naar alternatieven hiervoor.

Hulp bieden

De gemeente richt zich vooral op de noodopvang, registratie en coördinatie van Oekraïense vluchtelingen. En regelt wat er nodig is om te werken, bij zorg en onderwijs. De stichting Montfoort Hulp Oekraïne is door inwoners, ondernemers en andere belangenorganisaties opgezet. Zij hebben verschillende teams die zich inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente. Wilt u helpen? Kijk dan op de website van Montfoort Hulp Oekraïne.