Valpreventie

Het is belangrijk om uw mobiliteit te behouden en zo fit en vitaal mogelijk in het leven te kunnen staan. We helpen u hier samen met een aantal lokale partners graag bij.

Wanneer u de 65 jaar gepasseerd bent, is de kans steeds groter dat u uw evenwicht verliest. Ook als u nog fit bent. Momenteel belandt elke vier minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp vanwege een val. Dit is gelukkig te voorkomen; daar helpen we u graag bij.

Met de onderstaande korte test komt u er snel en gemakkelijk achter of u risico loopt om belemmerd te worden in uw mobiliteit, of zelfs een verhoogd risico heeft om te vallen.

Doe de test!

  • Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen?
  • Bent u bezorgd om te vallen?
  • Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden?
Is uw antwoord op alle vragen NEE?

Dan heeft u een laag valrisico. Het is natuurlijk altijd goed om in beweging te komen of blijven. Voor een goede conditie is het belangrijk om minimaal dertig minuten per dag te bewegen. En dat u uw evenwicht en spieren traint. Wandelen, fietsen, tuinieren of dansen: doe iets actiefs waar u plezier in heeft. Zo blijft u fit en houdt u uw spieren soepel en sterk. Dat zorgt ervoor dat u minder snel valt.

Tip 1

Samen bewegen is veel leuker! Kijk welke beweegactiviteiten onze lokale verenigingen en Montfoort Vitaal organiseren en doe mee.

Tip 2

Doe mee met het tv-programma Nederland in beweging. Elke werkdag om 9.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.

Is uw antwoord op één of meer vragen JA?

Dan heeft u een wat meer risico om te vallen. Gelukkig kunt u hier wat aan doen. We werken hiervoor samen met Fysiotherapiepraktijk ADFYS, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden en De Rijnhoven.

Persoonlijk advies

Om een afspraak te maken voor een persoonlijk advies stuurt u een email naar info@adfys-montfoort.nl. ADFYS heeft op dit moment een coördinerende rol. Een van onze partners -Fysiotheraptiepraktijk ADFYS, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden of De Rijnhoven- neemt dan contact met u op voor een afspraak. Tijdens de afspraak kijken zij naar uw persoonlijke situatie en zal worden vastgesteld of u verhoogd risico heeft. U ontvangt passend advies bij uw persoonlijke situatie.

Algemene oefenprogramma's

In onze gemeente worden verschillende oefenprogramma’s aangeboden om de kans op vallen kleiner te maken, speciaal voor 65-plussers:

  • De beweeglessen van ‘Beweeg u fit’ zijn speciaal ontwikkeld voor 65-plussers die op een laagdrempelige manier hun vitaliteit, flexibiliteit en behendigheid op peil willen houden. Beweeg u fit wordt aangeboden door Montfoort Vitaal. U heeft hiervoor geen indicatie nodig. Aanmelden kan via de website van Montfoort Vitaal.
  • In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep, en onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of MBvO-docent aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. In onze gemeente wordt In Balans aangeboden door Fysiotherapeuten Maatschap Woerden. Om hieraan deel te nemen heeft u een indicatie nodig. Om een afspraak te maken voor een persoonlijk advies stuurt u een email naar Fysiotherapiepraktijk ADFYS. ADFYS heeft op dit moment een coördinerende rol. Een van onze partners -Fysiotheraptiepraktijk ADFYS, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden of De Rijnhoven- neemt dan contact met u op voor een afspraak.
  • Het Otago-oefenprogramma is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Tijdens Otago gaan ouderen samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut aan de slag met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Ze doen dit individueel thuis, of in een groep in de praktijk. In onze gemeente wordt Otago aangeboden door Fysiotherapie ADFYS en De Rijnhoven. Om hieraan deel te nemen heeft u een indicatie nodig. Om een afspraak te maken voor een persoonlijk advies stuurt u een email naar Fysiotherapiepraktijk ADFYS. ADFYS heeft op dit moment een coördinerende rol. Een van onze partners -Fysiotheraptiepraktijk ADFYS, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden of De Rijnhoven- neemt dan contact met u op voor een afspraak.