Stroomnet versterken

De komende jaren zijn er zo’n 50.000 extra elektriciteitshuisjes nodig in Nederland. Met daarbij honderden kilometers kabels. Zo kan het stroomnet de groeiende vraag naar stroom aan. De kans op stroomstoringen in de toekomst is dan kleiner.

We gebruiken steeds meer stroom en wekken steeds meer elektriciteit op met zonnepanelen. Dit kan zorgen voor file op het stroomnet. Daarom is het nodig het stroomnet te versterken met extra elektriciteitshuisjes en dikkere kabels in de grond. In onze gemeente beheert netbeheerder Stedin het midden- en laagspanningsnet. In de periode na de zomervakantie plaatst Stedin in de wijken Tabakshof en Keizerrijk acht nieuwe elektriciteitshuisjes.

Waar komen de elektriciteitshuisjes?

Een elektriciteitshuisje kan niet zomaar overal staan. We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat omwonenden uitzicht krijgen op een elektriciteitshuisje. Veel plek om te schuiven is er namelijk niet. 

De elektriciteitshuisje in de wijken Tabakshof en Keizerrijk komen op:

  • Gerrit Zaslaan, ter hoogte van nummer 14
  • Roelof de Roverlaan, ter hoogte van nummer 17
  • Burggraaf Zwederlaan, ter hoogte van nummer 46
  • Truus Oversteegenstraat, ter hoogte van nummer 1
  • Joop Westerweelstraat, ter hoogte van nummer 16
  • Hannie Schafstraat, ter hoogte van nummer 2
  • Miep Giesstraat, ter hoogte van nummer 87
  • Tiendweg, ter hoogte van nummer 28
Waarmee hebben we rekening te houden bij de locatie?

Centrale plek

Een elektriciteitshuisje komt bij voorkeur op een centrale plek in de buurt. Zo blijven de kabels naar de woningen zo kort mogelijk. Dat helpt Stedin om de stroom goed te verdelen, zodat alle woningen voldoende stroom ontvangen.

Uit het zicht

We doen ons best om het elektriciteitshuisje zo veel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Daarbij houden we ook rekening met de verkeersveiligheid.

Voldoende ruimte onder de grond

Onder de grond liggen al veel kabels en leidingen. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden bij het bepalen van de locatie.

Liever niet in het groen

We geven de voorkeur aan verharde plekken, zoals bouwterreinen en parkeerplaatsen. Alleen als er echt geen andere geschikte plek is, wordt gekeken naar een locatie in het groen.

Van wie is de grond waar het elektriciteitshuisje op komt?

De gemeente verkoopt de gronden waar de elektriciteitshuisjes komen aan Stedin. Het is alleen mogelijk om na publicatie bezwaar te maken bij de voorzieningenrechter, wanneer u van mening zou zijn dat u bij uitstek de kandidaat bent met wie deze grondtransactie zou moeten worden aangegaan.

Wanneer komen de elektriciteitshuisjes?

Vanaf september werkt Stedin in de wijken Tabakshof en Keizerrijk aan de nieuwe elektriciteitshuisjes en kabels. De aannemer van Stedin graaft alleen in de straat en niet in uw tuin. U krijgt een brief als Stedin aan de slag gaat. 

Meer informatie over de elektriciteitshuisjes en de werkzaamheden vindt u op de website van Stedin.

Hoe zien de elektriciteitshuisjes eruit?

De meeste nieuwe elektriciteitshuisjes zijn 3,56 meter bij 1,76 meter en 2,06 meter hoog. Er zitten deuren aan 2 kanten. De kleur is groen of grijs. 

Vragen?

Heeft u vragen voor de gemeente over de komst van nieuwe elektriciteitshuisjes? Neem dan gerust contact met ons op via info@montfoort.nl. Bellen kan ook, via het telefoonnummer 0348 476 400.