Gemeente maakt het inwoners met een koopwoning mogelijk hun huis te verduurzamen met gelijke of zelfs lagere maandlasten voor energie

Vandaag start gemeente Montfoort met de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR) in twee wijken in Montfoort, namelijk Tabakshof en Heeswijk. De andere wijken in de gemeente Montfoort komen daarna aan de beurt.

De energieprijzen zijn de laatste tijd erg gestegen. Dat voelt iedereen in zijn portemonnee. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om bij te dragen aan verduurzaming. Het weer wordt extremer: warmer en droger of juist meer en extremere regenbuien. Dat laatste zien we ook heel plaatselijk. Gemeente Montfoort vindt het dan ook belangrijk om samen over te gaan op duurzame energie.

Verduurzamingsregeling start voor Tabakshof en Heeswijk

Gemeente Montfoort wil dat iedere woningeigenaar zijn of haar huis kan verduurzamen. Zonder dat het hen extra geld kost. Dat kan nu met De Woonpas en hun initiatief: de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Inwoners van Tabakshof en Heeswijk worden allereerst uitgenodigd om hier gebruik van te maken. Waarom starten met twee wijken? Om de hoeveelheid aanvragen in goede banen te kunnen leiden, is gekozen voor een wijkgerichte aanpak. De andere wijken in de gemeente Montfoort komen daarna aan de beurt. De woningeigenaar bepaalt zelf of hij deelneemt aan deze regeling.

Verduurzamen zonder hogere maandlasten

In ruil voor de verduurzaming betaalt de woningeigenaar een gemeentelijke belasting. Deze wordt opgebracht door de besparing op de energierekening. Het uitgangspunt is dat de woonlasten voor energie voor de woningeigenaren hierdoor niet hoger worden, maar in veel gevallen zelfs lager. De belasting rust op de woning en gaat bij verkoop van de woning over op de nieuwe eigenaar.

Eén aanspreekpunt

De Woonpas neemt de woningeigenaar met de GVR al het werk en zorg voor het verduurzamen van de woning uit handen. Zij is en blijft de komende 30 jaar aanspreekpunt voor de woningeigenaar. Hierdoor wordt met de GVR woningverduurzaming bereikbaar, betaalbaar en eenvoudig te realiseren voor iedereen. 

Wim van Wikselaar, wethouder Duurzaamheid: “Met de GVR kunnen we inwoners echt helpen met het verduurzamen van hun koopwoning. Maandlasten wat betreft energie stijgen niet, maar dalen in veel gevallen. Zeker in deze tijd waarin energieprijzen stijgen vind ik dat van belang. Door deze verduurzamingsregeling aan te bieden, kunnen we snel stappen maken en bijdragen aan onze duurzaamheidsstrategie.”

Richard van Rooij, directeur van De Woonpas: “Het is onze missie om woningverduurzaming bereikbaar te maken voor iedereen. We zijn daarom blij dat we aan de slag gaan in gemeente Montfoort. In onze samenwerking met de gemeente kunnen we de krachten bundelen om woningeigenaren maximaal te ontzorgen in de verduurzaming van de eigen woning."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina over de GVR op onze website.