Gemeente, scholen en opvang geven startschot voor bouw Kindcentrum Montfoort

Onder toeziend oog van bijna 600 kinderen is de bouw van Kindcentrum Montfoort officieel van start gegaan. Op donderdag 17 november was daarvoor het startschot. Opdrachtgever gemeente Montfoort, Pellikaan Bouwbedrijf en de toekomstige gebruikers van het pand stonden met elkaar stil bij dit bijzondere moment.

“Wat een opkomst!”

Onder muzikale begeleiding van pretkapel ZWUP werden de kinderen feestelijk begeleid in hun tocht naar de bouwplaats. Lopend vanaf hun huidige schoollocatie, aan de G. van Damstraat, trok de stoet door Montfoort. Daar aangekomen was er een welkom van wethouder Kees van Dalen (Onderwijs): “Wat een opkomst! Zo mooi dat jullie hier ondanks de regen allemaal zijn. Het is een bijzondere dag, want vandaag zijn we bij elkaar voor de bouw van het nieuwe kindcentrum. Dat wordt jullie gebouw, een mooi en fris schoolgebouw en natuurlijk de kinderopvang. Als gemeente kijken we er erg naar uit dat jullie hier straks naar school en de opvang gaan. De jojo die jullie straks krijgen, is niet voor niets groen. Want na vandaag is er echt groen licht voor de bouw.” Hierna volgde een korte toespraak namens de vier gebruikers: basisscholen Graaf Jan, Hobbitstee, Howiblo en kinderopvang Kind & Co. Duidelijk was dat iedereen ontzettend blij is dat de bouw echt van start gaat. De feestelijke handelingen daarna bestonden uit het begraven van vier tijdcapsules en het slaan van een symbolische eerste paal. 

Vier tijdcapsules

Een tijdcapsule is een capsule gevuld met voorwerpen of informatie, die bedoeld is om mensen in de toekomst (zoals archeologen, antropologen en historici) te helpen een beeld te krijgen van een bepaalde tijdsperiode. De tijdcapsules die zijn begraven op de bouwplaats van het nieuwe kindcentrum zijn gevuld met tekeningen teksten van alle kinderen, waarop ze laten zien hoe hun wereld er in 2022 uit ziet. Leerlingen Asmeret (Graaf Jan), Al Yamamah (Hobbitstee), Noah (Howiblo) en Noud (Kind & Co) hielpen met het begraven van de capsules.

Antieke heistelling 

Na de tijdcapsules was het tijd voor het ‘echte’ werk. Leerlingen Ruben (Graaf Jan), jarige job Lars (Hobbitstee), Lena (Howiblo) en Noud (Kind & Co) trokken samen met wethouder Van Dalen aan vier touwen, waarna een heiblok van ruim 60 kilo ervoor zorgde dat de eerste paal de grond in ging. Gevolgd door vier spectaculaire vuurwerkfonteinen en onder luid applaus ging daarmee de bouw van Kindcentrum Montfoort officieel van start.

Persfoto 4 start bouw Kindcentrum Montfoort

Een gebouw, vier gebruikers

Kindcentrum Montfoort wordt één gebouw. Een plek waar elke organisatie zijn identiteit kan uitdragen en  waar tegelijk door gezamenlijk gebruik van ruimtes bijzondere activiteiten worden aangeboden en wordt samengewerkt. Na afloop vertelde Joyce Mackaaij, directeur van basisschool De Howiblo, wat deze dag voor haar en de school betekent: “Een onwijs mooie dag voor ons als Howiblo en de scholen in het algemeen. Na een jarenlang proces gaat de bouw nu echt beginnen. Een mooie start van een mooie toekomst voor de leerlingen van dit kindcentrum. We kunnen niet wachten tot we hier alle ouders en leerlingen mogen ontvangen!”

Het streven en de verwachting is dat de drie scholen en de kinderopvang begin 2024 kunnen verhuizen. Meer informatie is te vinden op we projectenpagina of de campagnewebsite